"Neem het leven dag bij dag en ben dankbaar voor de kleine dingen"


Het zwarte gat na kanker

Veel mensen herkennen het. Je bent klaar met de behandelingen en dan?

Samen met Lieke Heerkens ben ik het inititatief 'Door! na kanker' waarin we samen met lotgenoten in zes themabijeenkomsten, op een veilige en respectvolle manier werken aan het verdere herstel. Dit doen we door verhalen te delen (een half woord is vaak al genoeg), te kijken hoe je met je ziekte om bent gegaan, wat je nu wilt en kunt en hoe je de toekomst vorm wilt gaan geven. We bieden diepgang in de thema's die spelen bij kanker.

We hebben ook gratis plekken te bieden, of tegen een sterk gereduceerd tarief. Dit kan omdat we geld hebben ontvangen van het KWF!

Voor meer informatie kun je kijken op www.doornakanker.nu


Coachen bij kanker

Als je te horen krijgt dat je kanker hebt, dan staat je wereld stil. Daar waar je in het dagelijks leven mee bezig was, komt abrupt tot stilstand en je stapt noodgedwongen in een hele nieuwe wereld. Een wereld van onzekerheid en angst. Angst voor de behandeling, angst hoe de ziekte zal verlopen en hoe jouw toekomst eruit zal zien.

Wat overkomt je als je hoort dat je kanker hebt? Wat doet het met jouw omgeving? Hoe ga je om met al jouw onzekerheden, de emoties, wat is de impact van de behandelingen van bijvoorbeeld bestraling of chemotherapie? Wat doet het geestelijk met je? Om hiermee om te kunnen gaan, kan coaching je helpen.

Ik begeleid mensen met al hun onzekerheden en met vragen zoals: Hoe wil ik zelf met mijn ziekte omgaan, hoe gaan mijn partner en ik ermee om en hoe wil ik dat mijn omgeving ermee omgaat? Hoe ga je om met de angst, frustratie, boosheid? Hoe krijg je het vertrouwen terug in je lijf?

Dit zijn allemaal vragen waarbij ik je hulp kan bieden als ervaringsdeskundige.


Genezen, maar nog niet hersteld

Na de behandelingen ben je misschien wel genezen van kanker, maar zoals ik altijd zeg: nog niet hersteld. Jouw omgeving denkt misschien: mooi joh, alle behandelingen zijn achter de rug! Neem nog even de tijd om te herstellen en dan kun je weer volop meedraaien in de maatschappij. Aan de buitenkant zie je er wellicht weer fantastisch uit. Als je chemo hebt gehad, dan groeit je haar weer aan. Hopelijk heb je geen hersteloperaties meer en kun je inderdaad weer een beetje over de toekomst gaan nadenken. Waarschijnlijk ben je net zoals ik, vanaf het moment dat je te horen hebt gekregen dat je kanker had, automatisch op de overleefstand gaan staan. Pas nu, na afloop van alle behandelingen, krijg je de ruimte om alles te gaan verwerken. Dat doet ieder op haar eigen manier en in eigen tempo.

...Maar, hoe ziet dat eruit? Wil je door blijven leven zoals je voorheen leefde of zijn er dingen die je graag anders wilt gaan doen? Hoe zorg je ervoor dat je de balans in werk en privé goed houdt? Hoe ga je je werk weer opbouwen? Wat verwacht een werkgever van jou en wat verwacht je van jouw werkgever? En heel belangrijk: wat verwacht jij van jezelf? Mag je moe thuis komen en de boel de boel laten, omdat je naast werken geen energie meer hebt voor het huishouden?

Dit zijn allemaal dingen die je aardig bezig kunnen houden. Veel hiervan zit in je hoofd. Je lijf heeft je ook veel te vertellen. Ik leer je (weer) te luisteren naar je lijf door de tijd te nemen te voelen.


Kracht van positief denken

Het is een feit dat een goede mentale weerbaarheid je helpt bij een goed of beter verloop van jouw medische behandelingen en helpt bij het uiteindelijke herstel. De gesprekken voeren we daarom zoveel mogelijk buiten tijdens een wandeling. Een goede conditie zorgt ervoor dat je zowel lichamelijk als geestelijk sterker bent. De kracht zit in jou, ook al ervaar je dat misschien nu niet zo. Ik help je jouw kracht terug te vinden.

Zelf heb ik mogen ervaren hoe krachtig positief denken is. We kunnen geen invloed uitoefenen op wat het leven ons toewerpt, maar we hebben nog altijd zelf de keuze te bepalen hoe je met je ziekte omgaat. Begrijp me goed, ik was heel graag overgeslagen, maar toen ik dan toch wél kanker bleek te hebben, had ik de keuze om met de pakken neer te gaan zitten óf om te bekijken hoe ik daar dan zo goed mogelijk mee om zou kunnen gaan. En ja, je gaat door diepe dalen en je moet waarschijnlijk de bodem aantikken voordat je weer omhoog kunt krabbelen. De mooie kant daarvan is dat ik mezelf ook echt opnieuw heb leren kennen. Dat heeft me veel mooie inzichten gegevent! En weet je, dat gun ik jou ook! Ook al doet iedereen dat op een manier die het beste bij zichzelf past.

Natuurlijk hoop ik je op een andere manier te ontmoeten dan door kanker. Mocht het helaas wel zo zijn, dan nodig ik je van harte uit contact met me op te nemen en kan ik je helpen in dit belangrijke, maar heftige deel van jouw leven.