Hoe ziet een coachtraject eruit?


Kennismakingsgesprek: de juiste klik

Voor coaching is het heel belangrijk dat we samen een klik hebben. Daarvoor is het nodig dat je je bij mij op je gemak voelt en je dus het gevoel hebt dat je me kunt vertrouwen. Dat gevoel kan ik je uiteraard niet opleggen, maar daarom is dit gesprek wel heel belangrijk. Allleen als het vertrouwen er is, kun jij je namelijk kwetsbaar opstellen.

Een kennismaking voer ik bij voorkeur persoonlijk en duurt maximaal een uurtje. Som is het handiger om te bellen. Dat is uiteraard ook mogelijk.
In dit gesprek maken we nader met elkaar kennis en we nemen al kort je vraag of probleem door.

Daarna: intakegesprek en coachsessies

In ons kennsimakingsgesprek hebben we al een beetje samen verkend wat jouw coachvraag is. In de intake gaan we hier samen verder op in. Vervolgens benoemen we je jouw doelen en je gewenste resultaten.

Wanneer jouw werkgever de opdrachtgever is van het traject, voeren we ook een gesprek met z'n drieeën. Dus een gesprek tussen jou, jouw leidinggevende en ikzelf.

Als we wensen en doelstelling helder hebben, maken we een afspraak voor een eerste coachsessie. Uit ervaring kan ik zeggen dat over het algemeen maximaal 6 sessies voldoende zijn. Elke afspraak duurt maximaal 1,5 uur.  

Werkwijze
Werken aan persoonlijke groei is een mooie zoektocht in jezelf. Het is een proces van loslaten en helder waarnemen waardoor je je inzichten vergroot en er bewuster van wordt. Ik werk intuitief. Dat wil zeggen dat ik vooraf vaak nog niet weet wat ik tijdens onze sessie ga doen, laat staan dat ik een vooraf uitgestippeld traject klaar heb liggen. Ieder mens is anders en daarom bekijk ik in het moment wat jij op nodig hebt. Ik probeer je onderbewuste te laten spreken, zodat je je er bewust van wordt.

Er zijn drie fases in het vergroten van je bewustwording. Deze drie fases doorlopen we tijdens het coachtraject.

1 Herkennen en erkennen
Leren accepteren van je positieve kanten en ook dat wat je minder mooi vindt aan jezelf leren accepteren. Dat allemaal, maakt jou nu net zo uniek!

2. Bewust worden van je zintuigen
Een mens is meer dan alleen dat denkertje in je hoofd. Lichaamsbewust zijn, is een belangrijk aspect in de ontwikkeling van bewust worden, omdat je lichaam een afspiegeling is van datgene wat in je hoofd omgaat. Pijn, verdriet, kwaadheid of plezier vertaalt zich in onze lichaamshouding. Door je meer bewust te zijn van je fysieke lichaam sta je met twee benen op de grond. Het zorgt voor een bewustwording van wat jij wilt, het hier en nu en met je omgeving. Om deze reden zal ik hier dan ook heel regelmatig aandacht aan geven.

In je onderbewustzijn zitten veel antwoorden op de vragen die je hebt. Daar waar het voor jou echt om gaat, dus net een laagje dieper. Een hele mooie manier om je onderbewuste bewust te krijgen is bijvoorbeeld een visualisatie. Het kan ook zijn dat we gaan tekenen, of een gesprek gaan voeren met onze ikken, werken met grondankers, de natuur in gaan voor een wandeling, of een tafelopstelling gaan maken. Tijdens coaching komen we vooral in beweging door te gaan doen, te ervaren. Hierdoor ga je uit je hoofd en laat je automatisch je onderbewuste aan het woord.

3. Verbinden van hoofd en zintuigen
Als je je bewust ben van hoofd en lijf, dan kun je je voorstellen dat je bewuszijn zich enorm heeft vergroot. Hierdoor kun je heel zuiver naar je innerlijke stem luisteren en doen wat voor jou goed is door de juiste beslissingen te nemen.