Na kanker 

Hoe weer meedoen in de maatschappij?

Als je te horen krijgt dat je kanker hebt, dan staat je wereld stil. Daar waar je in het dagelijks leven mee bezig was, komt abrupt tot stilstand en je stapt noodgedwongen in een hele nieuwe wereld. Een wereld van onzekerheid en angst. Angst voor de behandeling, hoe de ziekte zal verlopen en je toekomst.

 

  • Wat overkomt je als je hoort dat je kanker hebt? Wat doet het met jou en jouw omgeving?
  • Hoe ga je om met al jouw onzekerheden, de emoties, wat is de impact van de behandelingen van bijvoorbeeld bestraling of chemotherapie?
  • Hoe ga je om met angst, frustratie en boosheid, verdriet?
  • Hoe krijg je het vertrouwen in je lijf weer terug?

 

Dit zijn allemaal vragen waarbij ik je hulp kan bieden als coach en ervaringsdeskundige.

 

Genezen, maar nog niet hersteld

Na de behandelingen ben je misschien wel genezen van kanker, maar nog niet hersteld. Jouw omgeving denkt misschien: heerlijk, alle behandelingen zijn achter de rug! Nu kun je weer verder met je leven. Aan de buitenkant zie je er wellicht goed uit. Als je chemo hebt gehad, dan groeit je haar weer aan. Hopelijk heb je geen hersteloperaties meer en mag je de draad van het leven weer gaan oppakken. 

Dit kan erg lastig zijn.

 

Van overleven naar doorleven

Vanaf het moment dat je te horen hebt gekregen dat je kanker had, ben je automatisch op de overleefstand gaan staan. Pas nu, na alle behandelingen, krijg je de ruimte om alles te gaan verwerken. Dat doet ieder op haar eigen manier en in eigen tempo.

 

Hoe alle ballen weer in de lucht krijgen
 

Word je bewust van je eigen gedachten. Je hebt ook nu vast weer veel vragen. 

  • Wil je door blijven leven zoals je voorheen leefde, of zijn er dingen die je graag anders wilt gaan doen?
  • Hoe zorg je ervoor dat je weer alle ballen in de lucht krijgt zonder dat het teveel voor je wordt? Hoe ga je je werk weer opbouwen? 
  • Wat verwacht een werkgever van mij en wat verwacht ik van mijn werkgever?
  • En heel belangrijk: wat verwacht je van mezelf? Mag je moe thuis komen en de boel de boel laten, omdat je naast werken geen energie meer hebt voor het huishouden, of vind je daar wat anders van?
     

Dit zijn allemaal dingen die je aardig bezig kunnen houden. Veel hiervan zit in je hoofd. Je lijf heeft je ook veel te vertellen. Misschien heb je het gevoel dat je door je lijf in de steek bent gelaten. Ik leer je weer te luisteren naar je lijf door de tijd te nemen te voelen, waardoor het vertrouwen in je lijf stukje bij beetje mag groeien.

 

Kracht van positief denken

Het is een feit dat een goede mentale weerbaarheid je helpt bij een goed of beter verloop van jouw medische behandelingen en helpt bij het uiteindelijke herstel. De gesprekken voeren we daarom zoveel mogelijk buiten tijdens een wandeling. Een goede conditie zorgt ervoor dat je zowel lichamelijk als geestelijk sterker bent. De kracht zit in jou, ook al ervaar je dat wellicht nu niet zo. Ik help je jouw kracht terug te vinden.

 

Zelf heb ik mogen ervaren hoe krachtig positief denken is. We kunnen geen invloed uitoefenen op wat het leven ons toewerpt, maar we hebben nog altijd zelf de keuze te bepalen hoe je met je ziekte omgaat.  Ik was heel graag overgeslagen en jij ook. Nu ik dan toch wel kanker bleek te hebben, had ik de keuze om met de pakken neer te gaan zitten óf om te kijken hoe ik daar dan zo goed mogelijk mee om zou kunnen gaan. En ja, je gaat door diepe dalen en ik heb de bodem aangetikt, maar ik heb mezelf ook echt opnieuw leren kennen en dat heeft me heel veel gebracht.

 

Ik help jou daar ook heel  graag een stapje verder in. Soms is het ook al heel fijn om gewoon je verhaal even kwijt te kunnen en je herkenning en erkenning krijgt.

 

Ik hoop je natuurlijk op een andere manier te ontmoeten dan doordat je kanker hebt of hebt gehad, maar mocht het helaas wel zo zijn, dan nodig ik je met heel mijn hart uit contact met me op te nemen voor een wandeling of kop koffie zodat jij je verhaal even kwijt kunt en ik je hopelijk mag helpen in dit belangrijke deel van jouw leven.